MUZEJ PREMODERNE UMETNOSTI MUSEUM OF TOO MODERN ART
MUZEJ PREMODERNE UMETNOSTI
Spodnji Hotič 19, Litija, Slovenija

Kontakt / Contact:
Tomaž Dernovšek-Vinči
Spodnji Hotič 19,
1270 Litija, Slovenia
tel: 031 570 052
premoderna@gmail.com

MUZEJ PREMODERNE UMETNOSTI
ARHIV

CILJI in VIZIJE

 

 

AKTUALNO - NAPOVEDNIK

Bog je šel na razpoloženje

Fotografska razstava, ki so jo pripravili mladi aktivisti Muzeja premoderne umetnosti v Spodnjem Hotiču pri Litiji, s prstom kaže na človekove napake. Na tiste napake, ki družbo ženejo do skrajne otopelosti.
Razstava nas sprašuje kakšno vlogo ima sočlovek pri našem pozitivnem izkustvu sveta. Med drugim pa tudi kaže na institucije, ki vse to s pridom izkoriščajo in družbo kot ovce pehajo v brezno otopelosti. Poslednje vprašanje bi torej bilo, kdaj se bomo zbudili? Kdaj bomo ugotovili, da smo mi tisti, ki oblikujemo svet in da se mora najprej premakniti konjenik, da gre za njim tudi vojska. Generali brez vojska, pa nimajo druge izbire, kot da začnejo raziskovati globine svojega nosu.
Razstava kaže našo navezanost na avantgardne ideje (ekspresionizem, simbolizem, konstruktivizem, socialni realizem, dadaizem). Trud priklicati duhovno revolucijo, se vleče že vse od začetka moderne. Pod drugimi termini pa ga je mogoče zaslediti že mnogo prej. Človek se mora vrniti k naravi, mora se vrniti k prvinskemu viru energije, če nočemo, da nas sodobni kapitalizem pogoltne z žrelom svoje težnje po dobičku in brezčutnim pehanjem ljudstva v otopelost. Bojmo se te otopelosti, kajti enako nevarna je za nas, kot je bila nepismenost, ki so jo v srednjem veku sforsirali takratni "trusti". Otopel človek se ne dviga, se ne brani, se ne povezuje, ne ustvarja, ne pripravlja razstav! Takšne nas hoče in takšne nas ne bo dobil!

 

Obiskali smo fotografsko razstavo Anžeta Grma Bog je na razpoloženju, se zabavali ob latino in techno ritmih in se greli ob pravi ruski peči. Kulturno!
www.souvizija.si

 

  

 
IP