MUZEJ PREMODERNE UMETNOSTI MUSEUM OF TOO MODERN ART
MUZEJ PREMODERNE UMETNOSTI
Spodnji Hotič 19, Litija, Slovenija

Kontakt / Contact:
Tomaž Dernovšek-Vinči
Spodnji Hotič 19,
1270 Litija, Slovenia
tel: 031 570 052
premoderna@gmail.com

MUZEJ PREMODERNE UMETNOSTI
ARHIV

CILJI in VIZIJE

 

AKTUALNO - NAPOVEDNIK

DNEVNIK: PARIS 18.01.2010

Kot sem omenil, sem trenutno v Bretaniji pri svoji hčerkici Ajdi na zahodu Francije.

Med tem časom sem za tri dni službeno odpotoval v Pariz, kjer smo skupaj z umetniki iz Pariza in Beograda v Cite des Arts načrtovali prihodnja sodelovanja z Muzejem Premoderne Umetnosti.

S sabo imam zadnje leto vedno in povsod "parazitsko pisarno", to je prenosni računalnik in mapo z dokumenti.
Na fotografijah, ki jih je posnela Ana Vukovič, bodoča uradno zaposlena v Muzeju Premoderne Umetnosti, se lepo vidi, kako sem zaskrbljeno predan usodi bodočih optimističnih projektov.

No, ker je bilo na ulicah Pariza izredno mrzlo, smo se skupaj z umetnikoma Ano Vukovič in Veljkom Žejakom sem ter tja prevažali s podzemno železnico in obiskovali pariške znamenitosti. Tisti dan nismo imeli sreče, da bi obiskali Morrisonov grob, ker je bilo pokopališče zaprto zaradi 3 cm poledenelega snega, kar je res prava naravna katastrofa. Nato smo se odpravili na Arc de Triomphe, od koder smo se po zmagoslavju zatekli pred ostrim sibirskim vetrom in mrazom v pregrešno drage pariške prodajalne, kjer so pravkar potekale precenjene razprodaje.

Tudi muzeji so bili tisti dan zaprti. Res škoda, da nisem videl razstave v Grand Palaisu, za uteho nam je ostal skromni a brezplačni Petit Palais. Sodobna umetnost pa se ne odvija samo v velikih muzejih, temveč v najlepšem delu Pariza, v predelu Mare, kjer so v ulicah galerije primerljive s Škucem ali Pratom. Aninemu solidnemu fotoaparatu sem se spretno nastavil pred artefaktom ruskega umetnika Dimitri Tiskalova in fotografija tapiserije kreditne kartice American exspres je premoderno popolna.

Da slovenceljne najdeš povsod po svetu ni šala, ker so prav v tej galeriji imeli pred letom dni razstavo Irvini.
No, ker je galerija Rabouan Moussion predsem rusko in posledično vzhodnoevrosko usmerjena, smo na prijazne madam kustosinje naredili lep vtis. Tako imamo tudi premoderneži priložnost za razstavo v tej cenjeni ruski galeriji sredi Pariza.

Po uspešnem ťšvercuŤ mimo madam iz recepcije Cite des Arta, smo uspešen dan zaključili s samo tremi litri Bordeauxa in pošteno sem zalegnil, kot polno zaposleni pariški klošar.


no to je pariški potopis s pravopisnimi napakami
amen

dir. kur. mup
Vincenzijus


 

 
IP